Udka marynowane w balsamico z brokułami i szynką serrano

Składniki
6 szt. udek z kurczaka 
400 g brokułów
150 g groszku cukrowego
600 g cząstek ziemniaczanych 
½ papryki świeżej pokrojonej w kostkę
1 główka czosnku pokrojonego w plasterki 
100 g szynki serrano
2 cebule czerwone pokrojone w piórka 
Sól, pieprz, oliwa z oliwek
Marynata:
3 ząbki czosnku 
200 ml oliwy z oliwek
100 ml soku pomarańczowego 
20 g miodu
20 ml octu balsamicznego
mięta świeża, sól, pieprz, drobno pokrojone chili
Sposób przygotowania:

Przygotować marynatę z podanych składników i zamarynować udka, następnie upiec w piekarniku lub na grillu. Zblanszować brokuły i groszek, następnie zahartować w wodzie z lodem. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, dodać czosnek, paprykę oraz cebulę, podsmażać ok. 1 min. na dużym ogniu, następnie dodać brokuły, groszek, szynkę pokrojoną w paski, chwilę podsmażać. Całość doprawić solą i pieprzem. Podawać z upieczonymi udkami i np. ćwiartkami ziemniaczanymi.

Hotels and restaurants

We offer a wide range of products, including cuisine-specific products, for our partners from HoReCa sector.

Catering
and canteens

Wide range of products which meet all applicable quality standards and tender specifications.

Fast food restaurants
and pizzerias

Variety of finished or semi-finished products at favourable prices

Cafes


Create delicious desserts and sweet treats from our products.