Zupa ogórkowa z kluskami drobiowymi

Składniki
2,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
400 g włoszczyzny paski 
300 g ogórków kwaszonych 
100 ml śmietany kwaśnej 
100 g masła 
½ koperku
Sól,pieprz
Składniki klusek drobiowych:
250 g piersi z kurczaka (zmielonej) 
2 jaja 
250 ml śmietany 30%
1 natka pietruszki
sól, pieprz
Sposób przygotowania:

Mieloną pierś z kurczaka połączyć ze śmietaną, jajami, doprawić i wyrobić na gładką masę. Dodać posiekaną natkę pietruszki i zarobić jeszcze raz. Z tak przygotowanej masy formować (łyżeczką) małe kluseczki, które następnie należy ugotować we wrzącej wodzie. W garnku rozpuścić masło, dodać włoszczyznę i intensywnie podsmażyć. Następnie dodać bulion, przyprawy i doprowadzić do wrzenia. Ogórki pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do garnka i gotować ok. 10 min. Kwaśną śmietanę zahartować gorącą zupą i podbić całość, dodać koperek, doprawić do smaku, podawać z przygotowanymi kluskami drobiowymi.

Hotels and restaurants

We offer a wide range of products, including cuisine-specific products, for our partners from HoReCa sector.

Catering
and canteens

Wide range of products which meet all applicable quality standards and tender specifications.

Fast food restaurants
and pizzerias

Variety of finished or semi-finished products at favourable prices

Cafes


Create delicious desserts and sweet treats from our products.