Historia

Historia

1983

Założenie firma Iglotex przez Państwa Tadeusza i Małgorzatę Włodarczyków. Siedzibą firmy został Skórcz w województwie pomorskim. Początkowo firma zajmowała się tylko produkcją cukierniczą, później działalność poszerzono o produkcję i sprzedaż lodów.

1991

Przeprofilowanie zakładu na produkcję mrożonych wyrobów kulinarnych (takich jak pizza i pierogi) oraz handel lodami i mrożonkami. Firma systematycznie zdobywała rynek, budowała kanały dystrybucji, a jej produkty własne, stawały się coraz bardziej popularne w regionie.

Lata 1995-2000

Od początku swoje działalności firma rozwijała własną produkcję z uwagi na obserwowany wzrost popytu na produkty mrożone w Polsce. W 1995 r. przeniesiono siedzibę firmy na ul. Leśną 2 w Skórczu i rozpoczęto budowę nowego zakładu produkcyjnego, którą zakończono w 1998 r. Z uwagi na dynamiczny rozwój rynku oraz firmy już w 2000 r. oddano do użytku następną halę produkcyjną z zapleczem socjalnym.

Lata 2001-2010

Okres dynamicznego rozwoju i stopniowej konsolidacji regionalnego rynku dystrybucji żywności mrożonej oraz wzrostu udziału rynkowego produktów pod marką Iglotex. W tych latach Iglotex zrealizował szeregi inwestycji kapitałowych przejmując lokalne mniejsze spółki dystrybucyjne. Ponadto, w 2007 r. dzięki przejęciu Chłodni Grudziądz Sp. z o.o. i jej udanej restrukturyzacji Grupa weszła w rynek produkcji mrożonych warzyw i owoców, Grupa konsekwentnie stawiała na rozwój własnej sieci dystrybucji i przygotowywała się do projektu konsolidacji rynku dystrybucji żywności mrożonej. Celem była budowa pierwszego ogólnopolskiego dystrybutora. W skutek realizacji tej strategii w 2009 r. spółka Iglotex stała się największym regionalnym dystrybutorem żywności mrożonej w kraju. Iglotex rozpoczął również sprzedaż własnych produktów na rynki zagraniczne - Unii Europejskiej i Europy Środkowo-Wschodniej.

2011

Rok 2011 był przełomowy dla firmy Iglotex. W wyniku konsolidacji trzech wiodących uczestników rynku dystrybucji i produkcji żywności mrożonej w Polsce – Iglotex, Iglokrak i Łukasz – powstała silna Grupa Kapitałowa Iglotex z obrotami na poziomie ok. 1 mld zł, ogólnopolską siecią dystrybucji żywności mrożonej do detalu i szerokiego asortymentu do gastronomii oraz najszerszym asortymentem mrożonych produktów własnych, wytwarzanych we własnych zakładach produkcyjnych w Polsce. W tym roku Grupa pozyskała również do akcjonariatu inwestora finansowego, tj. fundusz private equity Penta.

Lata 2011-2014

Okres intensywnej restrukturyzacji i integracji organizacji powstałej po konsolidacji w 2011 roku w celu wygenerowania wewnętrznych synergii. Uporządkowana została m.in. struktura organizacyjna i struktura kapitałowa Grupy, stworzone także zostało centrum usług wspólnych. Realizacja kolejnych przejęć i otwarcia nowych oddziałów dystrybucyjnych w celu pokrycia siecią dystrybucyjną całego kraju. Przygotowanie do następnego etapu rozwoju Grupy.

2015

Opracowanie i przyjęcie misji i wizji Grupy oraz nowej strategii rozwoju. Wdrożenie funkcjonalnej struktury organizacyjnej Grupy dostosowanej do realizacji ustalonych celów strategicznych.