17 lutego 2020, drużyna Culinary Team of Poland sponsorowana przez Iglotex, zdobyła brązowy medal w kategorii dań regionalnych, podczas jednego z najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych na świecie – Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej (Internationale Kochkunst Ausstellung).
Zadaniem drużyny było przygotowanie ściśle określonych rodzajów dań, opartych o lokalne produkty, toteż na regionalnym stole znalazły się m.in.: Terrina przygotowana z królika z hodowli polskiej, solankowanego 12 godzin, emulgowanego z dodatkiem śmietany kremówki oraz jaj, owinięta w blanszowane liście kapusty oraz popiole ze skórki ziemniaka; Rolada przyrządzona z łososia jurajskiego, macerowanego w ziołach, cytrusach i anyżu oraz dorsza macerowanego w soli, w owijce z mleka owsianego i pieczonego buraka; Rolada przygotowana z korzenia pietruszki i kalafiora ugotowanych w mleku, z dodatkiem masła, z kalafiorem zielonym, młodymi marchewkami gotowanymi sous vide z odrobiną masła.
IKA odbywa się co cztery lata i uczestniczą w niej zespoły z kilkudziesięciu krajów z całego świata,czyli kilkaset ekip kucharsko-cukierniczych, w tym także Culinary Team of Poland.
Stowarzyszenie Kucharzy Polskich jako Culinary Team of Poland, uczestniczyło już w Olimpiadzie podczas czterech poprzednich edycji, w kategorii Kuchnia Regionalna, zdobywając: 2004 – wiedzę (gościnnie); 2008 – brązowy medal; 2012 – wyróżnienie; 2016 – srebro.
Gratulujemy!